top of page
  • Ikhwan

Mengaktifkan Semula Laman Web HAKIM

Updated: 2 Jan

Selamat Datang ke laman web HAKIM yang baharu.


Bagi mereka yang mengikuti perkembangan HAKIM semenjak awal penubuhannya pada tahun 2010, pasti ada yang masih ingat laman web hakim.org.my sebagai tempat felo-felo HAKIM berkongsi buah-buah fikiran dalam bentuk penulisan ilmiah yang ringkas mengupas isu-isu pemikiran, pendidikan, dan sosio-politik semasa. Laman web tersebut diuruskan oleh saudara Yun Irma Iz Zulkarnain, seorang yang amat berpengetahuan dan berkemahiran dalam pengaturcaraan komputer dan sistem web.


Namun, atas beberapa kekangan teknikal dan kewangan serta tuntutan-tuntutan semasa yang perlu diutamakan, laman web ini terbiar usang dan akhirnya terpaksa dipadamkan. Sebaran ma'lumat hanya dijalankan di platform-platform media sosial yang semakin digunakan secara meluas, dan yang lebih penting, percuma.


Kini tibalah masanya untuk laman web ini diaktifkan semula mengambilkira perkembangan dan keperluan terkini.


Pembangunan Kandungan Digital


Selain daripada menjadi pusat sebaran ma'lumat tentang aktiviti dan program anjuran HAKIM, platform ini juga bertujuan untuk membangunkan satu pengkalan data kandungan digital secara sistematik yang boleh diakses dan dimanfaatkan oleh orang ramai. Sepanjang pandemik Covid-19 dua tahun kebelakangan ini, program-program utama HAKIM yang selama ini dapat dijalankan secara bersemuka di alam nyata terpaksa dijalankan di alam digital maya, seperti mana yang dialami oleh semua.


Pengalaman ini telah mewujudkan satu kesedaran baharu tentang perlunya satu sistem sokongan terhadap aktiviti pendidikan dan penyelidikan yang dijalankan oleh HAKIM yang memanfaatkan kemudahan platform digital yang telah kini dibangunkan dengan lebih sempurna dan tersedia untuk digunakan.


Budaya Ilmu

Pastinya pembugaran Budaya Ilmu tidak akan dapat direalisasikan hanya menerusi program-program dalam talian. Namun, keberadaan sumber-sumber ma'lumat dan program-program pendedahan asas dan latihan secara digital semakin hari semakin menjadi keperluan masyarakat dan menjadi sebahagian daripada norma baharu.


Pembangunan platform ini pastinya tidak akan berlaku serta-merta tetapi mengambil masa secara berdikit-dikit. Oleh itu, kami amat mengaluu-alukan buah-buah fikiran serta ma'lum balas dari semasa ke semasa sepanjang proses pembangunan pengkalan data ini.


Sementara itu, diumumkan bahawa HAKIM dengan usahasama Ta'dib Institute Initiative dan RZS-CASIS bakal menganjurkan Siri Wacana Pandangan Alam Islam Tahap ke-2 (WISE-2) pada 21-25 Januari 2023. Klik imej di bawah untuk ma'lumat lanjut.8 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua

Himpunan Keilmuan Muslim (HAKIM) kini sudah beroperasi selama lebih sedekad. Dalam tempoh ini banyak pengalaman ditimba, tidak kurang juga cabaran dan kekangan yang datang dalam berbagai-bagai bentuk

Create a blog post subtitle that summarizes your post in a few short, punchy sentences and entices your audience to continue reading. Welcome to your blog post. Use this space to connect with your rea

Create a blog post subtitle that summarizes your post in a few short, punchy sentences and entices your audience to continue reading. Welcome to your blog post. Use this space to connect with your rea

bottom of page